Šta je festival testa, testenine i hleba Testival?
Ideja o festivalu Testival
Svako ko želi da upozna neki drugi narod, neku turističku destinaciju, koju poželi da obiđe, mora da proba lokalnu hranu i lokalna pića.
Кultura ishrane je neodvojivi deo nematerijalne kulturne baštine svakog naroda, a današnji svetski trendovi su da svaki narod, svaka kultura, želi da sačuva makar mali deo istorije kulture ishrane. Sve susedne zemlje i regije jako se trude da sačuvaju i brendiraju svoju nacionalnu kuhinju, kao i da plasiraju svoje domaće, tradicionalne proizvode kako na lokalno, tako i na globalno tržište , a gastro-turizam postaje sve značajniji u ukupnoj turističkoj ponudi.
Svake godine se beleži porast broja turističkih poseta čiji je osnovni cilj bio upoznavanje sa lokalnom kulturom ishrane i traganje za novim, jedinstvenim ukusima.
Ideja o Festivalu testa, testenine i hleba Testival je nastavak ideje o očuvanju istorijata kulture ishrane u Srbiji, koju smo prezentovali kroz knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Glavni cilj je sačuvati bogato nasleđe uz uvažvanje različitih uticaja koji su od davnina učinili srpsku kuhinju raznovrsnom i posebnom.
Zahvaljujući kapitalnim delima srpskih etnologa Sime Trojanovića (Starinska srpska jela i pića, 1896.) i dr Jovana Erdeljanovića i njegovih saradnika (Srpska narodna jela i pića, 1908.) od zaborava je sačuvan veliki deo kulture ishrane i nematerijalne kulturne baštine, kojoj bi pozavideli i mnogi veći evropski i svetski narodi.