Recent Posts
Connect to Us
Pšenično brašno T400, 1 kgPšenično brašno T400 je dobijeno mlevenjem očišćenje i pripremljene pšenice, izrazito je bele boje i fine granulacije. Namenjeno je za pripremu belog hleba, različitih vrsta finih peciva i kolača. DETALJNIJE >>> |
|
Belo projino brašno, 1 kgBelo projino brašno, proizvedeno od belog kukuruza, bogato je lakosvraljivim ugljenim hidratima, što ga čini odličnom komponentom za prehrambene proizvode. Najpoznatija jela od belog projinog brašna su kačamak i proja. DETALJNIJE >>> |
|
Brašno od celog zrna pšenice, 1 kgBrašno od celog zrna pšenice se dobija mlevenjem celog zrna pšenice bez prosejavanja. Na ovaj način se u brašnu zadržavaju hranljive materije koje potiču iz spoljnog omotača pšeničnog zrna. Hleb od ovog brašna ima tamnu bolju, grubu strukturu i karakterističan pun ukus. DETALJNIJE >>> |
|
Ražano brašno, 1 kgRažano brašno je najsličnije pšeničnom brašnu, ali sa dosta manje glutena. Pri izradi hleba ova dva brašna se najčešće mešaju. Proizvodi od ražanog brašna su slatko-kiselkastog ukusa. DETALJNIJE >>> |
|
Heljdino brašno, 1 kgHeljdino brašno se dobija preradom semena zeljaste biljke heljde, koju mnogi nazivaju alternativni žito. Heljdino b rašno na našoj trpezi nalazi mesto u palačinkama, pitama i rezancima. DETALJNIJE >>> |
Važno je da svi sastojci za testo imaju pre mešenja sobnu temperaturu, zato ih bar sat pre početka rada stavite na radnu dasku.
Ako koristite suvi kvasac, odmah ga pomešajte sa brašnom i svim ostalim dodacima za testo. Ako testo sadrži veću količinu masnoće ili dodatke badema, lešnika i sl. jezgrastih plodova u raznim oblicima, bolje je da suvi kvasac prethodno potopite u malo mlakog mleka i ostavite oko 10 minuta, pa tek onda pomešajte sa ostalim sastojcima za testo.
Sveži kvasac treba da potopite u malo mlakog mleka, uz dodatak 1 kašičice šećera i 1-2 kašike brašna.
Ostavite ga 15 minuta da stoji.
U međuvremenu, prosejte brašno i od njega napravite “brdašce” sa “kraterom” u sredini. U to udubljenje ulijte kvasac, dodajte jaja i eventualno masnoću (sobne temperature), po potrebi začine i šećer. Testo mesite tako, što od spoljnih ivica ka unutrašnjem krateru postepeno dodajete sve više brašna koje se sjedinjuje sa mekom masom. Testo mesite rukama sve dok ne postane glatko i sjajno. Profesionalci povremeno udaraju testom po radnoj površini, čime iz njega istiskuju i poslednje mehuriće vazduha i postižu maksimalno finu strukturu.
Ovako umešeno testo ostavite 30 minuta, pokriveno kuhinjskom krpom, da poraste a zatim ga ponovo dobro premesite.
Ako recept za pripremu testa sadrži badem, suvo grožđe ili citronat, oni se dodaju na kraju, jer bi testo inače posivelo. Testo koje se već nalazi u podmazanom i brašnom posutom plehu ne stavljajte odmah u rernu, već sačekajte još 15 minuta da ponovo poraste.