Edukacija – radionice, Testival 2020., Beograd

Radionice Testival 2020., Beograd

Osim izložbenog dela Festivala, u dva dana biće predstavljeno više od 10 različitih edukativnih radionica i predavanja, koje će voditi profesionalni kuvari, zanatski proizvođači testa i testenine, zaljubljenici u hranu i dobru kapljicu, Hedonisti, a koji će prikazati kako se od domaće pravljene testenine pripremaju pojedina tradicionalna jela.

Radionice će se dešavati bini, demonstratori će biti snimani kamerom a video zapis će biti reprodukovan on-line na velikom platnu, tako da će svi posetioci moći da vide šta demonstrator radi.

Moderator

Moderator radionica i edukacije u popodnevnim satima biće poznati novinar Uroš Davidović.

Expand All +
  • 1. dan

    29. februar 2020., od 10:00h do 20:00h

  • Svečano otvaranje Festivala Testival uz prisustvo predstavnika Udruženja Testival, predstavnika opštine Ražanja, grada gosta i predstavnika Italijanskog instituta za kulturu.
    Svečano otvaranje
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Predstavljanje grada gosta - Ražanj. Predstavljanje Turističke organizacije Ražanj uz pripremu lepinjica i pečenje u crepulji, na tradicionalni način.
    Predstavljanje grada gosta
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Masterchef tim Metro HoReCa centra će na kreativan način predstaviti jela od testenine koja se zbog svog sastava mogu bezbrižno predstaviti kao dijeteteski ili izbalansiran – „zdrav“ obrok.
    Master šef radionica
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • 6. put za redom, u organizaciji portala Recepti i Кuvar onlajn, biće organizovan izbor i proglašenje najboljih tradicionalnih recepata 2019. godine.
    Proglašenje najboljih tradicionalnih recepata
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Kako se neka od najtradiconalnijih jela mogu spremiti korišćenjem najmodernije tehnologije? Pozivamo vas na Kačamak Experience!
    Kulinarski performans
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Istorijat testa od pre Hrista do današnjih dana, sa akcentom na period od renesanse i upliva Kineza. Nove i nepoznate činjenice. Predavanje je organizovano uz podršku Italijanskog instituta za kulturu.
    Predavanje
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Zoran Dragoljević Žorž, vinski vitez, kancelar Vinskog viteškog reda Šumadije, autor knjige Vinorodna Srbija, predavanje o uparivanju hrane i vina.
    Predavanje
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Dejan Ilić, profesionalni kuvar i karving majstor, nosilac srebrne medalje sa Svetskog kupa u karvingu, održaće inkluzivnu radionicu izrade domaće testenine u saradnji sa Savezom za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije (Savez MNRO).
    Master šef radionica
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • 2. dan

    01. mart 2020., od 10:00h do 20:00h

  • Predstavljanje grada gosta - Ražanj.
    Predstavljanje grada gosta
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Manitoba brašno ili takozvano „jako brašno“ je tip brašna sa povećanim sadržajem glutena i proteina u odnosu na druga brašna, zbog čega je brzo našlo učešće u velikom broju receptura za kvasna testa sa produženom fermentacijom. Osim uobičajene primene za izradu italijanskih hlebova pandoro i panetonne, francuskog bageta i slično, može se upotrebiti i za različite poslastice od kvasnog testa čiju će pripremu prikazati Masterchef tim Metro HoReCa centra, tokom ove radionice.
    Master šef radionica
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Priča o semolini, priprema ručno rađenog testa sa spanaćem i bez spanaća, pravljenje raviola, pravljenje špageta, taljatela.
    Priprema testenine
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Istorijat kosmopolitske holandske kuhinje.
    Edukacija
    Predavanje
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Dragan Mijailović, somelijer i vlasnik vinarije Trilogija
    Slaganje hrane i vina
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Kako se pravi cipovka - hleb koji se smeje na mesec, koji je upisan u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
    Predavanje
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Radionica zanatske izrade testenine, koju vodi Kosta Jordanovski, četvrta generacija vlasnika Kings Shop, radnje za izradu kora za pitu i gibanicu i testenina, sa skoro stogodišnjom tradicijom.
    Priprema testa
    Priprema testenine
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Na prodajnoj izložbi će učestvovati preko 30 izlagača zanatskih i tradicionalnih proizvoda, koji će konkurisati za dve vredne nagrade: najbolji izlagač Festivala TESTIVAL i najinovativniji (turistički) proizvod Festivala TESTIVAL.
    Dodela nagrada
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b

  • Svečano zatvaranje Festivala Testival 2020.
    Svečano zatvaranje
    Where
    Дорћол Platz, Beograd, Dobračina 59b