Dr Vanja Todorović rođena je 1986. godine u Leskovcu. Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu, smer diplomirani farmaceut završila je 2010. godine.
Državni ispit položila je u januaru 2012. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Ispitivanje antioksidativnog i antimikrobnog potencijala kakao praha i njegovog uticaja na ponašanje miševa nakon kratkotrajne i dugotrajne suplementacije“ odbranila je 2018. godine, a specijalističke studije za potrebe zdravstva iz sanitarne hemije na Univerzitetu u Beogradu – Farmaceutskom fakultetu upisala je 2019. godine. Od 2011-2020. bila je saradnik na nacionalnom projektu “ Razvoj i primena novih i tradicionalnih tehnologija u proizvodnji konkurentnih prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću za domaće i evropsko tržište“. U zvanje asistenta pri Katedri za bromatologiju izabrana je 2017. godine, u zvanje asistenta sa doktoratom 2019. godine i u zvanje docenta 2022. godine. Naučno zvanje naučni saradnik u oblasti medicinskih nauka-farmacija stiče 2020. godine. Učestvuje u izvođenju praktične i teorijske nastave iz obaveznih i izbornih predmeta koji se izvode na Katedri za bromatologiju na dodiplomskoj i poslediplomskoj nastavi.
Vanja Todorović je saradnik na pet tekuća međunarodna projekta: COST akcija 18224 „GREENERING“; COST akcija 17117 „EVBRES“; HORIZON 2020 projekat: „NeuroDeRisk“; CoVaST projekat; Erasmus Mundus Design Measures (EMDM) Erasmus+ projekta „HYGIEIA“; i jednog završenog međunarodnog projekta, COST akcija 16112 „NutRedOx“, u okviru koga je realizovala dvomesečni studijski boravak na Departmanu za hemiju hrane, tehnologiju i biotehnologiju Hemijskog fakulteta Tehnološkog Univerziteta u Gdanjsku, Poljska. Član je Upravnog odbora dva tekuća međunarodna projekta COST akcije 19105 „EpiLipidNET“ i COST akcije 21139 „IMPROVE“.
Svoj nastavno – naučni rad Vanja Todorović usavršava kroz pohađanje brojnih kurseva, škola i edukacija iz različitih oblasti bromatologije kao FENS, IUNS, IUBMB, COST, EC stipendista. Autor je i koautor više od 70 naučnih publikacija, od čega 13 radova u časopisima sa SCI liste, 4 rada u nacionalnim časopisima i više od 50 saopštenja na međunarodnim i nacionalnim skupovima. Prema bazi Scopus, kumulativni IF za publikovane radove je 32,153, citiranost bez autocitata 213, a H-indeks je 8. Član je Društva za ishranu Srbije i međunarodnih asocijacija – International Lipidomics Society (ILS), IFT (Institute of Food Technologists), i Internacionalnog društva za čokoladu i kakao u medicini ISCHOM. Recezent je u međunarodnim i domaćim naučnim časopisima.